Rakytník a jeho použití

Rakytník řešetlákový je jedna z nejstarších bylin s léčivými účinky, kterou používaly již starodávné národy k léčbě nejrůznějších nemocí.

Kvůli jeho léčivým účinkům byl využíván nejvíce na Sibiři, v Mongolsku nebo v Číně, ve starém Řecku nacházel uplatnění zejména v péči o tělo. V lidovém léčitelství je oblíben kvůli blahodárným účinkům na játra, plicní a zažívací ústrojí, kardiovaskulární systém a také pomáhá léčit obtíže s klouby.

Rakytník v kosmetice

Keř byl i přes svou mimořádnost velmi dlouhou dobu přehlížen. Jeho vlastnosti jej předurčují k použití v kosmetickém průmyslu. Má silně regenerační účinky, a proto se přidává do celé řady přípravků, které pomáhají s péčí o pleť, přispívá k její regeneraci a má ochranné vlastnosti. Často je součástí také přípravků na opalování.

Rakytník pro zdraví

Rakytník je mimořádně cenný zdroj širokého spektra vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, B, D, F, K, dále organické kyseliny a minerály, rutin, flavonoidy, pektin, silice a třísloviny.

Pomáhá zvýšit odolnost proti infekcím a stresu a významně podporuje imunitní systém. Příznivě působí na dýchací ústrojí, usnadní odkašlávání a zlepší činnost plic. Jeho výborné účinky na trávicí systém, podporu tvorbu žluči a trávicích enzymů, mohou zlepšit  zdravotní stav u osob s těmito obtížemi. Lze jej použít také u revmatismu a bolestí kloubů a při kožních onemocněních.

Vnější užití rakytníku

Olejový extrakt z rakytníku lze použít do krémů, balzámů nebo v kombinaci s olivovým olejem. Snadno s ním namažete postižená místa, uděláte zábal na bolavý krk, ale použít ho lze i jako pleťovou masku.

Vnitřní užití rakytníku

Plody rakytníku lze zpracovávat i doma. Nejlepší je sklízet rakytník v zimě, plody tak nerozmačkáte. Tepelnou úpravou dojde ke znehodnocení mnoha látek a vitamínů.

Rakytníkové plody lze použít v likérech, šťávách, jako džem, čaj nebo čerstvě vylisovanou šťávu. Rakytník je vhodný v době chřipek, při rekonvalescenci, pro zvýšení imunity. Vnitřně lze užívat i sušený rakytník smíchaný s jogurtem, podmáslím nebo kefírovým mlékem, ale i přímo.



Recepty z rakytníku

Rakytníková limonáda

Udělejte si vitamínový nápoj z rakytníku, který vás posilní v období chřipek a nachlazení. Rakytník je stále oblíbenější plodinou a to hlavně pro svůj vysoký obsah vitamínu C.

více...