Rakytníkové produkty

Rakytníkový plod - Fructus hippohae

Rakytník je rostlinou známou po celém světě, hlavně díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Tradiční lékařské použití rakytníku sahá do oblasti střední Asie, uvádí se, že rakytník byl převzat z tibetské medicíny. Existuje mnoho druhů rakytníku, mezi nejznámější u nás patří rakytník řešetlákový. V přírodě většinou volně neroste, najdeme ho především v parcích a zahradách. Pro pokrytí poptávky po rakytníku se vysazují farmy, kde se tyto keře pěstují.

Nejvíce ceněné na rakytníku jsou právě plody, které v sobě koncentrují mnoho vitamínů, např. C, A, D, F, K, B. Dále jsou zdrojem silic, tříslovin, organické kyseliny, pektinů, minerálů a olejů. Uvádí se, že plody rakytníku obsahují 10x více vitamínu C než pomeranč.

Plody se sklízí od poloviny srpna do konce října, následně jsou sušeny buď přirozeným teplem nebo v sušičkách. Sušený plod je velký asi jako malá rozinka a má velice kyselou až svíravou chuť.

Nejčastěji se sušený rakytník používá na přípravu čaje nebo čajových směsí. Příprava je jednoduchá – dvě polévkové lžíce sušených plodů vařte 5 minut, přeceďte, nechte chvíli odstát a je hotovo. Nemusíte se však omezovat jen na toto tradiční použití, vyzkoušejte i jiné možnosti, jak tyto plody využít.

Rakytníkový med

Do dobrého včelího medu přidejte celé sušené kuličky rakytníku. S množstvím můžete libovolně experimentovat, podobně jako např. u ořechů v medu. Další možností je rakytník rozdrtit na prášek a přidat do medu, doporučený poměr je cca. 1 díl rakytníků a 10 dílů medu.

Rakytníkový olej

Ze sušených plodů je možné vyrobit skvělý domácí rakytníkový olej. Plody rozdrťte a zalijte dobrým olejem (olivovým, příp. slunečnicovým), tak aby byl rakytník celý ponořený. Celou směs nechejte na teplém místě a pravidelně protřepávejte. Zhruba po měsíci je olej hotový a stačí už jen procedit přes jemné plátno. Olej se užívá vnitřně, 1 lžička ráno a večer.

Sušené plody můžete také podrtit a přidat do kaší, jogurtů apod.Vzhledem ke kyselé chuti ale buďte s množstvím rakytníku opatrní.

Pokud potřebujete větší množství, neváhejte nás kontaktovat a připravíme Vám zvýhodněnou nabídku

Rakytníkový balzám

V rakytníkovém balzámu se snoubí dvě vysoce ceněné složky – přírodní bambucké máslo získávané z ořechů stromu máslovníku afrického a olej z rakytníku řešetlákového.

Bambucké máslo použité v tomto balzámu je čistě přírodní produkt v biokvalitě. Připravuje se z usušených ořechů stromu Shea tree , které se suší, drtí a následně pomelou na jemnou pastu, ze které je máslo vyráběno.

Toto máslo bylo samo o sobě používáno už v starověkém Egyptě, kde ho lidé používali na ochranu těla a vlasů před prudkým sluncem. I v současnosti je vyhledáváno pro svoje výborné hydratační schopnosti, snadné vstřebávání a zklidňující účinky na celou pokožku.

Další složkou tohoto balzámu je rakytníkový olej, známý svými hojivými účinky. Poskytuje ochranu pokožce před nepříznivými vlivy prostředí. Poškozenou kůži pomáhá regenerovat, zpomaluje tvorbu vrásek a je velmi účinný při nejrůznějších kožních potížích jako je akné, lupénka nebo ekzémy.



Recepty z rakytníku

Rakytníková limonáda

Udělejte si vitamínový nápoj z rakytníku, který vás posilní v období chřipek a nachlazení. Rakytník je stále oblíbenější plodinou a to hlavně pro svůj vysoký obsah vitamínu C.

více...